Shiatsu masaza

Shiatsu masaza

10 €


Shiatsu je orijentalna metoda rada na telu, utemeljena na tradicionalnoj istočnjačkoj medicini i filozofiji, staroj više od 5000 godina. Svoje korene shiatsu vuče iz drevne kineske masaže Amna, koja je uključivala pritiskanje i trljanje tela po energetskim kanalima i tačkama. Shiatsu je japanska reč nastala od 2 ideograma koji znače prst (shi) i pritisak (atsu).

Shiatsu se zasniva na istim principima kao akupunktura, akupresura , odnosno na prihvatanju teorije o protoku životne energije, poznate kao Ki ili Chi, koja teče energetskim sistemom našeg tela umreženim u meridijane. Na tim meridijanima, koji inače povezuju i unutrašnje organe s površinom tela, nalaze se mesta bliža površini kože pod nazivom tsubo tačke. Pritiskom prsta na te tsubo tačke (što radi shiatsu) ili ubadanjem igala (akupunktura) deluje se aktivno na protok Ki energije kroz meridijane. U shiatsu je naglasak upravo na sveobuhvatnijem tretmanu tih meridijana. Naime, pritiskom na tsubo tačke, duž meridijana otkrivaju se, a zatim i tretiraju sva mesta na kojima se oseća zastoj protoka Ki energije. Treba osetiti mesta na kojima postoji višak te energije,takozvana jitsu mesta, te je raspršiti tj. usmeriti tamo gde je nedostaje ili na takozvana kyo mesta . Cilj je u svakom slučaju opet uspostaviti nesmetan protok energije. Ukratko, prepoznavanje neravnomernog protoka Ki energije je ključ lečenja u tradicionalnoj kineskoj medicini. Zdravlje je, dakle, rezultat uravnoteženog protoka Ki energije u meridijanima.

Šta se dešava tokom Shiatsu tretmana?

Kada se primenjuje shiatsu, površina kože se trenutno stimuliše, izazivajući odgovor nervnog sistema. Sve senzorne stimulacije nervni sistem automatski prikuplja i onda ih odvodi do mozga na obradu. Autonomni nervni sistem je deo nervnog sistema i upravlja svim nesvesnim pokretima i funkcijama tela. Podeljen je na dva dela: simpatički i parasimpatički nervni sistem. Naše stanje i osećaj za promene u dobroj meri zavise od relativne ravnoteže ova dva sistema. Mnogi impulsi — i interni i eksterni — mogu uticati na ovu ravnotežu i izazvati dominaciju odnosno promenu u jednom ili drugom delu autonomnog nervnog sistema. Simpatička grana nervnog sistema je odgovorna za stresni odgovor i pripremu za borbu ili odstupanje — kad se pojavi neka stresna situacija telo pokušava da se odbrani ili borbom ili bilo kakvom negacijom. Za razliku od parasimpatičke grane koja je odgovorna za obnavljanje i regeneraciju organizma i aktivira se u periodu spavanja,a to stanje je jako blisko stanju tokom shiatsu tretmanu.

Poverenje i dodir

Veliki deo lečenja se odvija kroz kontakt- dodir i slušanje, kao i kroz to što neka osoba odvoji svoje vreme za tretman kakav je shiatsu. Ovo je isto kao kada dete želi zagrljaj kad ga nešto boli ili se oseća nesigurno — taj čarobni dodir kroz majčin poljubac na bolno mesto je bolji od svakog leka za smanjenje bolova. Kao odrasli, osećamo utehu kroz dodir, posebno kada nam je teško. Ovi dodiri nisu nešto što se uči, već je to nešto instinktivno. No, ako takvi 'bolovi' ili nelagode potraju dugo ili se ne leče prelaze do hroničnih stanja. Tenzije se mogu godinama gomilati u različitim delovima tela, rastući sa vremenom. Najzad se razvije hronično stanje, čiji je rezultat stalna nelagodnost i uvod u bolest. Shiatsu terapeut pokušava da otkrije ove tenzije i blokade; kada je uzrok otkriven, lečenje može da počne. Shiastu ne služi za lečenje nego služi za budjenje tela ka samoizlečenju i to je njegova najveća vrednost.

 Na shiatsu tretman može doći bilo koja osoba, zdrava osoba, koja želi da učini nešto pozitivno za sebe, poboljša svoje stanje ili jednostavno 'očistiti' organizam od toksina kojih svuda oko nas ali isto tako na tretman može da dodje i osoba koja ima odredjene simptome nelagodnosti i bolesti i koja želi da svoje telo dovede u bolju ravnotežu ,balans, da ga shiatsu tretman probudi i podstakne na samoizlečenje.

Dodir, esencija shitasu-a

Dodir je esencija Shiatsua. Dodir je prekrasan oblik komunikacije naše ljubavi i saosećanja za druge na vrlo direktan način. Dodir može biti vrlo različitog kvaliteta, od agresivnog, uvredljivog i mehaničkog, do nežnog, pažljivog i osećajnog. Sva živa bića imaju pozitivan odgovor na taj dodir i shiatsu pomaže u ispunjenju tih potreba. Pažljiv dodir korišćen u shiatsuu pomaže kao okidač u procesu samoizečenja. Uključuje dodir, trljanje, tapšanje, lupkanje, udaranje, drmanje, stiskanje, gnječenje, izvlačenje,guranje i pritiskanje, nameštanje, savijanje, istezanje i u jednoj varijaciji zvanoj Bosi Shiatsu, uključuje hodanje po leđima onog koga masiramo. Shiastu je priča o energiji, o samoizlečenju i prisutnosti u svom životu-biti ovde I sada.

Koliko često možete ići na shiatsu tretman?

Odgovor na to pitanje varira od osobe do osobe, a zavisi i od životne situaciji u kojoj se nalazi. Najbolje je primiti shiatsu tretmane onoliko često koliko osetimo potrebu za dodirom, podrškom, opuštanjem, punjenjem baterija,željom za promenom u sebi i na sebi, ali po pravilu preporučuje se da između dva tretmana prođe barem nekoliko dana da bi telo imalo dovoljno vremena da odradi svoje procese posle tretmana. Shiatsu tretman pokrece mnoge telesne,emocionalne i psihološke procese za koje je potrebno određeno vreme da telo procesuira. Ukoliko su akutna stanja preporučuje serija od 2 do 5 tretmana, (pri čemu je razmak između prva dva nešto kraći). Za hronična stanja od 5 do 10 ili više tretmana sa razmacima izmedju tretmana oko sedam dana . Tegobe koje nastaju godinama ne mogu se rešiti u kratkom vremenu i pri tom treba poštovati prirodan ritam tela.

 Za ljude koji su stalno pod pritiskom i koji su izloženi stresu preporučljivo je da primaju tretmane jednom nedeljno kao preventivu.

Kada i u kojim slucajevima Shiatsu pomaze?

Glavna prednost ove holističke metode rada na telu je u tome što se ne zadržava na  prepoznavanju simptoma ,posmatranju posledica  nego leči uzrok. Kako su sve energetske neravnoteže početak neke često još neuočljive forme bolesti, one utiču i na emocionalna i psihološka stanja.Tretman dakle vodi  ka uravnoteženju  i energetskom balansu. Shiatsu, uz spomenuto uspostavljanje protoka energije Ki i uspostavljanja ravnoteže, ima i duboko relaksaciono  delovanje na organizam.

Shiatsu povoljno deluje na :


- smanjenje stresa  i tenzije,

- snanjenje napetosti u  nervnom  sistemu,

- stabilizovanje   emocionalnih  i psiholoških  stanja,

- razvijanje  svesti o sopstvenom  telu, oslobađnju od blokada kojih osoba možda nije ni svesna a onda se i celokupno stanje tela automatski popravlja,

- jačanje  tela, intelekta  i duha. pospješuje probavu,

- povećava libido,

- ublažava menstrualne probleme,

- pomaže kod sportskih povreda I  sprečava  da ne pređu u hronične tegobe,

- leči bol leđa, hroničnu i akutnu, posebno  ako je uzrok mišićna napetost,

- pomaže kod ograničenih kretnji zglobova, nekih artritisa i reuma,

- pomaže kod  glavobolja  i migrena,ѕmanjuje vrtoglavice i zujanje u ušima


Razvoj shiatsua


Danasnji  shiatsu je  počeo da se razvjia u Japanu početkom XX veka,službeno je priznat 1952.godine kao pomoćna medicinska disciplina za tretiranje I prevenciju odredjenih stanja. Šeszdesetih godina  prošlog veka je  prenesen  na zapad, gde se obogaćuje zapadnim znanjima  anatomije, fiziologije i psihologije i  razvija u se u formu kakvu danas poznajemo. Sledeći najnovija istraživanja iz tih i drugih oblasti shiatsu se i dalje konstantno razvija, a kao kombinacija modernog i starog, predstavlja spoj istočnjačkog intuitivnog, energetskog i holističkog pogleda na život sa zapadnjačkim naučnim znanjima o funkcionisanju ljudskog tela i psihe. Zbog svoje efikasnosti postao je cenjena alternativna metoda i u Evropi i SAD-u, pa  se u mnogim bolnicama nudi kao dopunska terapija za tretiranje i prevenciju bolesti. Na zapadu je shiatsu  stigao već prilagođen potrebama zapadnjaka, prvenstveno zahvaljujući Shizuto Masunagi, japanskom  psihijatru i osnivaču Zen shiatsua. Masunaga je povezao  zapadnu fiziologiju i psihologiju sa  znanjem tradicionalne kineske medicine. Današnju  vrednost i kvalitet  shiatsu  terapeuti u svojim tretmanima dobijaju kroz poznavanje nutricionizma, makrobiotike, aromaterapije i fitoterapije, refleksologije, kraniosakralne terapije, rada na fasciji, fizioterapiji kao i raznim oblicima vežbanja, yoga, kineziterapija, proprioceptivni trening, pilates, borilacke veštine....

Podijeli na socijalnim mrezama

Pregled kategorije
Povratak na meni