Motorni razvoj deteta u toku petog i šestog meseca

Motorni razvoj deteta u toku petog i šestog meseca

  Dete postaje svesno svog tela.Interesuje se za stvari koje ga okružuju.S njima se upoznaje gledanjem i dodirivanjem prstima,koje često stavlja u usta.Predmete takođe stavlja u usta.Simetrični položaj tela se ustaljuje. Ukoliko postoji asimetrija tela treba sumnjati na mogućnost cerebralnog  oštećenja ili psihomotornog zastoja.

  Motorna funkcija tela se naglo razvija. Dete je aktivnije,čvršće,,veštije,spretnije se pokreće,privlače ga predmeti kojima teži da priđe,pri čemu vrši napore da se uspravi. S leđa se brzo okreće na trbuh i uspravlja ramena.Glavu drži čvrsto.Ukoliko u ovom periodu glava pada unazad kada se drži za ruke treba posumnjati na cerebralnu paralizu ili neko drugo neurološko oboljenje.

  Dete kratko sedi,ali se savija unapred,jer se brzo zamara,naročito ako se ne podupre jastucima.U ovom uzrastu čak pokušava stajati.Kad se uspravi ukruti noge i opire se nastojanju da se stavi u sedeći položaj.

  Ležeći na trbuhu može visoko podići glavu i grudni koš i osloniti se na šake.Jednom rukom se može oslanjati a drugom uhvatiti predmet koji mu se pruža.

  Početkom petog meseca predmete hvata sa obe ruke ,a krajem šestog samo jednom.Teži pokupiti što više igračaka,ali još nije dovoljno spretno da u svakoj drži po jednu stvar.Rado udara zvečkom u stvari oko sebe. Pred kraj šestog meseca prebacuje predmete iz jedne u drugu ruku.Palac više nije u addukciji i ne smeta pri hvatanju.

  Koordinacija oba oko je bolja i dete fiksira premete binokularno.Prati pogledom predmete koji padaju,a onda teži da ih dohvati.

  U drugoj polovini šestog meseca lokalizuje zvukove.Jasnije razlikuje lice stranca od domaćih.Formira brojne zvukove tj. govori sa svojim igračkama,ali i  jače reaguje kad prostoriju u kojoj boravi napusti majka.

Podijeli na socijalnim mrezama

Pregled kategorije
Povratak na meni